Lista zabranjenih hemikalija u BiH

Pitanje - 18.12.2014.

Mozete li mi poslati listu zabranjenih hemikalija za Bih - ili link gdje mogu vidjeti listu.
Lista nam treba jer nasa firma planira da uvozi odredjene proizvode i da utvrdimo da li ima zabranjenih hemikalija u istim.
Unaprijed hvala na odgovoru.

 

Odgovor:

Vezano za vaš upit od 11.12.2014.godine možemo Vam odgovoriti slijedeće:
U Republici Srpskoj na snazi je Lista ograničenja i zabrana proizvodnje, stavljanja na tržište i korišćenja određenih opasnih supstanci, smješa i proizvoda, koja je navedena u Prilozima 1, 2 i 3 koji čine sastavni dio Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o uslovima za ograničenje i zabranu proizvodnje, prometa i korišćenja hemikalija (“Službeni glasnik RS“, broj 63/13). Link na kojem se nalazi ova lista je http://www.vladars.net/sr-SP-Cvrl/Vlada/Ministarstva/MZSZ/dokumenti/Pages/Hemikaliie.aspx.
U Federaciji BiH na snazi je Lista otrova koji se mogu stavljati u promet u Federaciji Bosne i Hercegovine, koja je navedena u prilogu Rješenja o utvrđivanju Liste otrova koji se mogu stavljati u promet u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 50/08). Ova lista otrova je objavljena sukladno članku 16. stavak 1. Zakona o prometu otrova ("Službeni list R BiH", br. 2/92 i 13/94).
Agencija ne raspolaže informacijama o eventualnim drugim zabranjenim kemikalijama na području Bosne i Hercegovine.
Mišljenje navedeno u ovom dopisu služi isključivo za informiranje i nije pravno obvezujuće.
Stojimo Vam na raspolaganju za sva eventualna pitanja.
S poštovanjem,