Порука за Свјетски дан стандарда – 14.октобар 2011. године

Međunarodni standardi – Stvaranje globalnog povjerenja

       U današnje vrijeme postoje velika očekivanja da će se sve odvijati na način koji očekujemo. Očekujemo da, kada podignemo telefonsku slušalicu, budemo u mogućnosti da odmah stupimo u vezu sa bilo kim na drugoj strani svijeta. Očekujemo da možemo da se povežemo putem Interneta i tako dobijemo najnovije vijesti i informacije. Kada se razbolimo, oslanjamo se na to da će nam medicinska sredstva pomoći da ozdravimo. Kada vozimo svoj automobil, imamo poverenje u to da su motor, upravljački i kočioni sistem, kao i sistem za bezbjednost djece, potpuno pouzdani. Očekujemo da budemo zaštićeni od neispravnih električnih uređaja i štetnih posljedica zagađenja.
       To globalno povjerenje nam obezbjeđuju upravo međunarodni standardi. Zapravo, jedan od ključnih ciljeva standardizacije jeste obezbjeđivanje tog povjerenja. Sistemi, proizvodi i usluge funkcionišu na način koji očekujemo zahvaljujući tome što su u međunarodnim standardima utvrđene njihove najvažnije karakteristike.
       Međunarodni standardi za proizvode i usluge predstavljaju osnovu za kvalitet, ekologiju, bezbjednost, pouzdanost, interoperabilnost, efikasnost i efektivnost. U isto vrijeme, standardi pružaju uvjerenje proizvođačima da mogu da osvoje svjetsko tržište zahvaljujući činjenici da se njihov proizvod može primjeniti širom svijeta.
       Interoperabilnost stvara ekonomiju obima i omogućava korisniku da dobije uslugu na istom nivou gde god da otputuje. Zato su međunarodni standardi korisni i za potrošače i za proizvođače, kao i za one koji pružaju usluge. Posebno je važno to što u zemljama u razvoju oni ubrzavaju razvijanje novih proizvoda i usluga i podstiču ekonomski razvoj.
       Međunarodni standardi grade ovo povjerenje zahvaljujući tome što se pripremaju i donose u otvorenom i transparentnom okruženju, u kojem je svakoj zainteresovanoj strani pružena mogućnost da da svoj doprinos.
       Proklamovani cilj partnera Svjetske saradnje u oblasti standarda (World Standards Cooperation) – IEC, ISO i ITU – jeste da se olakša i poveća globalno povjerenje, kako bi se svijet povezao zahvaljujući međunarodnim standardima.