Тренинг курс "Имплементација захтјева стандарда BAS EN ISO/IEC 17020 за потребе законске метрологије у БиХ"

У организацији Републичког завода за стандардизацију и метрологију и Института за метрологију БиХ, а уз подршку Привредне коморе Републике Српске, 16. и 17. маја 2024. године у просторијама Привредне коморе Републике Српске, одржава се тренинг курс под називом "Имплементација захтјева стандарда BAS EN ISO/IEC 17020 за потребе законске метрологије у БиХ".

Акредитација је један од услова које морају задовољавати метролошка инспекцијска тијела која пролазе процедуре именовања или овлашћивања за верификацију мјерила законске метрологије. Стандард BAS EN ISO/IEC 17020- Оцјењивање усклађености – Захтјеви за рад разних типова тијела за обављање инспекције, садржи захтјеве у погледу компетентности тијела која обављају инспекцију и у погледу непристрасности и досљедности њихових инспекцијских активности и примјењује се за инспекцијска тијела типа А, Б или Ц и у свим фазама инспекције. У области законске метрологије у Републици Српској, потврда примјене овог стандарда путем акредитације од признатог акредитационог тијела и путем овлашћења од стране Републичког завода за стандардиазцију и метрологију, значи да овлашћено тијело за верификацију мјерила обавља верификације конкретног мјерила у складу са важећим прописима и стандардима и уз доследну и потврђену компетентност за то. За процедуру овлашћивања тијела за верификацију мјерила у складу са Правилником о поступку овлашћивања тијела за верификацију мјерила ("Службени гласник Републике Српске", број 98/23) и метролошки надзор веома је важно разумијевање предметног стандарда и његове примјене у пракси.

Овај тренинг организован је за потребе запослених у Републичком заводу за стандардизацију и метрологију и Институту за метрологију БиХ.

 

T1

T2