Forward konferencija 2019

Dana 04. i 05. decembra 2019. godine, u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Inovacionog centra Banja Luka, u prostorijama Banskog dvora u Banja Luci, održana je „Forward“ konferencija.

Konferencija je bila podijeljena u dvije tematske cjeline: „Digitalna transformacija“ i „Pametni gradovi“.

Prvi dan konferencije stavio je fokus na digitalnu transformaciju, prvenstveno zbog njenog uticaja na razvoj privrede čime postaje izazov ali i prilika za jačanje konkurentnosti privrednih subjekata. Digitalna transformacija obuhvata ne samo uvođenje nove tehnologije u poslovanje, već i čovjeka koji tu tehnologiju koristi te je u neprestanoj interakciji sa svim učesnicima u poslovnom procesu. Stoga je naglasak ovogodišnje konferencije bio usmjeren na četvrtu industrijsku revoluciju, globalne trendove razvoja i investicije, te izazove tehnologija koji podržavaju digitalnu transformaciju.

Drudi dan konferencije naglasak je stavljen na Smart City koncept kao grad u kojem investicije u ljudski kapital, tradicionalnu (transport) i modernu (IKT) infrastrukturu uz mudro upravljanje prirodnim resursima i aktivno učešće građana podstiču održivi ekonomski rast i povećavaju kvalitet života. Rješenja o pametnim gradovima uzimaju u obzir različite zahtjeve, ograničenja i izazove sa kojima se susreću gradovi. Kako uočiti i efikasno odgovoriti na te izazove, rekli su nam oni koji su uspješno implementirali smart rješenja.

Ispred Republičkog zavoda za standardizaciju i metrologiju na konferenciji je učestvovao Drago Bijelić, dipl.inž.

225

226