Метролошки семинар одржан у НР Кини октобра 2019. године

Путем Амбасаде НР Кине у БиХ достављен је Програм мултилатералних семинара Влади Републике Српске, са мјестом одржавања у НР Кини у 2019. години, са циљем имплементације плана за обуку кадрова из БиХ.

Испред Републичког завода за стандардизацију и метрологију је предложен Лакић Драгољуб, метролог за електромагнетне и сродне величине. Тема семинара / обуке је била „Training Course on Metrology Technology for BRI Countries“. Званични језик обуке је био енглески језик. Избор је потврђен са кинеске стране, те је колега упућен на обуку према плану обуке.

 

Slika1 Ucesnici obuke

Слика 1. Учесници обуке

 

Slika2 Uvodni govor ucesnika po tradiciji obuka

Слика 2. Уводни говор учесника по традицији обука

 

Семинар је одржан од 10.10. до 30.10.2019. Семинар је спонзорисан од стране Министарства трговине НР Кине, а организован од стране Jiangsu Inspection and Quarantine Institute of Quality (JSIQ). Семинару су присуствовали и учесници из Лаоса, Камбоџе и ДНР Кореје.

Обука је имала два сегмента: теоријски дио, те обилазак институција и организација које се баве пословима из области метрологије.

Предавачи у теоријском дијелу су долазили из: Државне управе за регулацију тржишта – Одјел за метрологију (State Administration for Market Regulation (SAMR) – Department of metrology), Националног института за метрологију Кине, управе града Чангжоу (Changzhou - града у коме је највећи дио обуке одржан), те Школе за јавну управу Универзитета у Нанкингу (Нанкинг је главни град провинције Јиангсу, а тој провинцији припада и Чангжоу).

 

Slika3 Detalj sa predavanja

Слика 3. Детаљ са предавања

 

Slika4 Detalj sa prezentacije ucesnika

Слика 4. Детаљ са презентације учесника

 

Што се тиче организација и институција извршен је обилазак: Changzhou Import and Export Industrial and Consumer Product Safety Testing Center (Dangerous Goods Packing Test Centar и Food Contact Material Test Centar), Zhejiang Институт за метрологију, Chint корпорација, Mettler Toledo, Шангајски Институт за мјерну и испитну технологију (Shangai Institute of Measurement and Testing Technology), Changzhou Institute of Measurement and Testing Technology и Changzhou products supervision and inspection institute, Baker Huges (a General Eletric Measurement and Controls Company), те сједиште локалне дистрибуције (одјељење за метрологију).

На крају обуке, полазницима су додијељени цертификати о успјешној обуци.

 

Slika5 Detalj iz posjete1

Слика 5. Детаљ посјете 1

 

Slika6 Detalj iz posjete2

Слика 6. Детаљ посјете 2

 

Slika7 Detalj iz posjete3

Слика 7. Детаљ посјете 3

 

Slika8 Detalj iz posjete4

Слика 8. Детаљ посјете 4

 

Slika9 Detalj iz posjete5

Слика 9. Детаљ посјете 5

 

Slika10 Veliki zid

Слика 10. Велики зид