Predstavljanje programa IPA 2009 Twinning projekt

Dana 30.11.2011. godine sa početkom u 12 sati, u Institutu za standardizaciju Bosne i Hercegovine u Istočnom Sarajevu održano je predstavljanje IPA 2009 Twinning projekta – „Podrška Institutu za standardizaciju Bosne i Hercegovine“.

Ciljevi projekta su poboljšanje rada Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine kroz razvoj i unapređenje informacionog sistema  i bolje povezivanje sa evropskim i međunarodnim organizacijama za standardizaciju, te uspostavljanje Informacionog i notifikacionog centra za standarde (Enquiry Point) i kontakt tačaka po određenim tijelima državne uprave.

Tokom projekta će biti održan niz seminara i radionica, kroz koje će se zaposleni u Institutu za standardizaciju Bosne i Hercegovine dodatno osposobiti kako bi mogli biti kvalitetniji servis svim zainteresovanim stranama (industrija, uprava, potrošači, laboratorije, tijela infrastrukture kvaliteta, univerziteti, instituti ... ) u oblasti standardizacije i propisa.

Projekat finansira Evropska unija u iznosu od 500.000 EUR, a provodi ga konzorcij koji čine Asocijacija za standardizaciju i certifikaciju Španije (AENOR), Institut za standardizaciju Njemačke (DIN) i Institut za standardizaciju Bugarske (BDS). Lider projekta je AENOR.

Ovaj projekat je od vitalne važnosti za razvoj infrastrukture kvaliteta u Bosni i Hercegovini i on će osigurati integraciju tržišta Bosne i Hercegovine sa tržištima Evropske unije i stvoriti okruženje u kojem će industrija i proizvođači Bosne i Hercegovine moći poboljšati svoje trgovinske i industrijske odnose sa Evropskom unijom i međunarodnim tržištima.

Ispred Republičkog zavoda za standardizaciju i metrologiju Banja Luka, predstavljanju projekta prisustvovali su:

1)     Đukić Nikola, dipl.inž.

2)     Bijelić Drago, dipl.inž.

127